In ultima perioada am scris o serie de proiecte pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru tineri si am avut multe discutii cu diversi antreprenori care vor sau au atras aceste fonduri. Un lucru pe care l-am intalnit destul de des in cadrul discutiilor este legat de faptul ca dupa obtinerea fondurilor nerambursabile si implementarea proiectelor, anumiti factori mentionati in planul de afaceri (numarul salariatilor, echipamentele suplimentare achizitionate etc), care au contribuit intr-o masura hotaratoare la obtinerea fondurilor, creau o serie de provocari.
Priveste peisajul in ansamblu
Dupa cum probabil stii, aceste fonduri nerambursabile pentru tineri se acorda in baza unui punctaj care il primeste fiecare sectiune a planului de afaceri pe care consultantul il scrie. Unele finantari se acorda dupa sistemul „primul venit, primul servit”, altele, se acorda in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute. Din dorinta de a creste sansele de succes in atragerea fondurilor (si implicit cresterea veniturilor proprii) unii consultanti au tendinta de a „modela”, in mod just pana la urma, planul de afaceri pentru obtinerea unui punctaj cat mai mare, insa fara a-ti prezenta impactul real asupra activitatii.
Investitiile se pot transforma in cheltuieli
Achizitia unor mijloace fixe suplimentare, crearea mai multor locuri de munca decat cele prevazute initial, daca nu sunt transpuse in realitate printr-o cerere reala si capabila sa absoarba bunurile produse se pot transforma pe termen mediu din investitii in cheltuieli.
Acest fenomen este asemanator situatiei in care torni apa intr-o palnie. Indiferent de cat de multa apa torni in capatul deschis al palniei, va trece doar atata cata va permite palnia. Apa care nu poate trece prin palnie curge pe langa si va fi irosita. Apa reprezinta in acest exemplu cresterea superficiala a capacitatii de productie, iar palnia puterea de absorbtie a pietei (sau cererea estimata la un anumit moment).
Fixeaza-ti obiective pe termen mediu si lung
Supradimensionarea activitatii poate avea pe termen scurt ca rezultat obtinerea fondurilor nerambursabile, insa pe termen lung poate genera cheltuieli suplimentare si o profitabilitate scazuta a afacerii.
Tu esti cel care va duce greul proiectului mai departe. Va trebui sa te asiguri ca echipamentele si forta de munca lucreaza la capacitate optima, ca nu se creaza stocuri mari de produse si ca ai cui sa vanzi ceea ce produci. In caz contrar echilibrul fragil dintre cheltuieli si venituri va fi afectat negativ, iar sansele de a incepe o afacere cu dreptul scad considerabil. De asemenea, nerespectarea conditiilor de aprobare a proiectului timp de 3 ani, poate atrage dupa sine o serie de alte consecinte negative, printre care si returnarea fondurilor nerambursabile contractate.
Apeleaza la consultanta profesionista
Consultantul trebuie sa iti explice consecintele si riscurile „modelarii” anumitor factori din planul de afaceri, chiar cu riscul de a te pierde ca potential partener. In aceste cazuri asigura-te ca beneficiezi de consultanta profesionista pentru atragerea fondurilor nerambursabile pentru tineri si nu de intermediere financiara.
Ne-ar face placere sa aflam parerea ta despre acest subiect, astfel ca te rugam sa comentezi articolul mai jos sau retelele sociale.
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.