Audientele sunt diverse si complexe. Cateodata mesajul trebuie sa ajunga la persoane de varste, venituri, credinte si experiente diverse. Alte prezentari au o audienta de nisa foarte restransa, care poate fi definita foarte clar (ex: agentii de vanzari din domeniul farmaceutic). Este foarte greu sa multumesti pe toata lumea cu o singura prezentare, insa satisfacerea asteptarilor audientei nu trebuie sa fie o intamplare sau un accident. Acest lucru il poti face prin stabilirea unui raport de incredere si emotional cu audienta, prin atentie acordata nevoilor ei si indemnarea participantilor la actiune.
Pentru a face o prezentare eficienta conform asteptarilor audientei, trebuie sa anticipezi nevoilor acesteia. Poti face acest lucru raspunzand urmatoarelor intrebari:
1. Ce fel de oameni formeaza audienta?
2. De ce vin la prezentare?
3. Ce problema pentru care cauta raspuns?
4. Cum ii poate ajuta informatia pe care le-o transmiti sa-si rezolve problemele?
5. Ce iti doresti sa faca audienta dupa prezentare?
6. Cum vor opune rezistenta (conservatorism, neincredere) informatiilor pe care le transmiti?
7. Prin ce metode poti sa-i convingi cel mai bine?
Raspunzand cat mai corect si obiectiv acestor intrebari iti vei face o idee mai clara despre persoanele care iti vor sta in fata si vei putea sa structurezi informatiile prezentarii pentru a satisface asteptarile audientei. Gasesti un model de chestionar din sectiunea unelte.
Succesul tau pasiunea noastra
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.