In viata unui SRL-D atingerea varstei de 3 ani de la infiintare marcheaza incheierea unui capitol si scrierea altuia. La capatul acestei perioade, esti obligat sa reincepi formalitatile la Registrul Comertului pentru transformarea din SRL-D in SRL.

Pe scurt implicatiile pe care le are schimbarea firmei din SRL-D in SRL sunt:

 • Reluarea drumurilor si formalitatilor la Registrul Comertului si Finantele Publice
 • Plata taxelor si cheltuielilor de registru in valoare de aproximativ 700 lei
 • Pierderea facilitati fiscale privind scutirea de la plata CAS dupa 4 angajati

Formalitatile de la Registrul Comertului

In primul rand trebuie sa reiei toate formalitatile la Registrul Comertului. Pentru a nu face mai multe drumuri decat e cazul trebuie sa pregatesti un dosar sina cu urmatoarele documente (vezi lista documentelor onrc.ro):

 • cererea de verificare si rezervare de nume, dovada platii taxei de registru
 • certificatul unic de inregistrare si certificatele constatatoare in original
 • statutul actualizat
 • cererea de inregistrare
 • declaratia-tip (modelul 3)
 • hotararea asociatului unic sau asociatilor in 2 exemplare originale (descarca un model aici)
 • autorizatiile si avizele existente (daca este cazul)
 • copie dupa CI (daca ti-ai schimbat buletinul de la infiintarea firmei).

Costurile si taxele Registrului Comertului

Toate aceste formalitati de transformare SRL-D in SRL te vor costa aproximativ 700 lei, daca singura modificare care o faci este legata de forma juridica. Pentru orice alte modificari vei fi taxat suplimentar.

Pierderea facilitatii privind scutirea de la plata CAS 15,8%

Poate cel mai mare avantaj dupa obtinerea alocatiei financiare nerambursabile de 10000 euro in programul SRL-D, este scutire de la plata CAS dupa maxim 4 angajati ale caror salarii nu depasesc salariul mediu brut pe economie. La un calcul simplu pentru salariul minim pe economie, pe perioada celor 3 ani cat isi mentin statutul, firmele SRL-D fac o economie de 23.904 lei (vezi calculul mai jos). Aceasta facilitate se pierde in momentul in care firma SRL-D se transforma in SRL.

166 (CAS aferent salariului minim) x 4 (nr. angajatilor) x 36 (luni)

Drumurile la Finantele Publice

Dupa ce ai finalizat formalitatile la Registrul Comertului si ai obtinut toate documentele de infiintare, trebuie sa faci si sa depui o declaratie la Finantele Publice privind schimbarea statutului juridic. Cel mai in masura sa te ajute aici ar fi contabilul.

„CUI”-ul si „J”-ul raman aceleasi

Din fericire codul unic de inregistrare si numarul de inregistrare la Registrul Comertului raman neschimbate la finalizarea acestor formalitati. Aceasta este o veste buna pentru ca in aceste conditii nu se impune actualizarea contractelor pe care le-ai incheiat cu clientii, furnizorii sau partenerii.

Mai multe coduri CAEN

Infiintarea unul SRL-D presupunea limitare la 5 coduri CAEN de activitate din lista celor mentionate in legislatie. Cateva exemple din cele care nu pot fi incluse sunt: intermedierile financiare, tranzactiile imobiliare, activitatile juridice, comertul cu bauturi alcoolice si jocurile de noroc. In conditiile transformarii in SRL, aceasta limitare dispare si poti sa iti extinzi lista codurilor CAEN (contra cost bineinteles).

In concluzie facilitatea privind scutirea firmelor SRL-D de taxele Registrului Comertului la infiintare, este in fapt doar o amanare la plata. Chiar si asa, nu pot fi negate avantajele infiintarii acestei forme juridice de societate comerciala.

Afla ce sanse ai in accesarea celor 10000 euro nerambursabili oferiti IMM-urilor in programul SRL-D