scriere planuri de afaceri

Scriere planuri de afaceri pentru afaceri noi si cu activitate

Ce este un plan de afaceri

La origini un plan de afaceri este o planificare care iti spune ceea ce trebuie facut si cum trebuie facut pentru a concretiza ideea de afaceri sau oportunitatea ivita. Un plan de afaceri iti ofera linii directoare de urmat pentru a asigura o sincronizare intre obiectivele propuse si cele realizate.

Planurile de afaceri au diverse forme si dimensiuni in functie de complexitatea ideii sau investitiei, cerintelor institutiilor carora sunt adresate s.a.m.d. Pot sa porneasca de la o pagina care concretizeaza cateva actiuni, termene de realizare, responsabili si pot sa ajunga pana la cateva zeci de pagini in cuprinsul carora sa se regaseasca planificari detaliate, previziuni financiare pe termen scurt si mediu, analize detaliate de piata, studii concurentiale aprofundate etc.

Planurile de afaceri trebuie sa fie dinamice si flexibile. Acestea trebuie actualizate continuu. Un plan de afaceri standard contine o serie de capitole precum: rezumatul, descrierea companiei, descrierea produselor sau serviciilor, metodele de vanzare si promovare, structura echipei de management, situatia financiara curenta a companiei si previziunile pe termen scurt si mediu.

Cine are nevoie de planuri de afaceri?

Cumpararea unei masini sau a unui echipament nu necesita un plan de afaceri. Insa daca te gandesti sa mobilizezi resurse umane, materiale si financiare semnificative in afacerea ta viitoare sau existenta, atunci ai nevoie de un plan de afaceri.

Afacerile noi

Situatia cea mai des intalnita in care un plan de afaceri este absolut necesar este atunci cand se incepe o afacere noua. Aceasta nevoie apare in momentul in care doresti sa faci ceva dar nu stii: de cati bani ai nevoie sau cand vei avea nevoie de ei, echipamentele si personalul necesare, pragul de rentabilitate sau alte informatii.

Un plan de afaceri pentru o companie noua detaliaza bugetul de care are nevoie pentru a demara activitatea (infiintare companie, recrutare personal, achizitie echipamente, inchiriere birouri sau hale etc) si trece cu succes peste toate etapele in drumul sau spre profitabilitate.

Afacerile existente cu istoric

Afacerile cu vechime in activitate folosesc planurile de afaceri pentru gestionarea activitatii si nu doar pentru a face schimbari majore, investitii sau pentru a fructifica o oportunitate aparuta in piata. Folosesc planurile de afaceri pentru a intari directiile strategice alese, stabilirea indicatorilor de rezultat, urmarirea sarcinilor si responsabilitatilor, gestionarea resurselor umane si financiare.

Firmele care au un plan de afaceri pe care il folosesc in gestiunea activitatilor au o rata de dezvoltare cu 30% mai mare decat firmele care au abordarea „dupa ureche’ conform unui studiu realizat de profesorul Andrew Burke

Pentru firmele experimentate un plan de afaceri profesionist poate conduce la obtinerea unor avantaje competitive, cresterea inovatiei si dezvoltare accentuata.

Ce trebuie sa faci in continuare

  • Spune-ne mai multe despre nevoia ta completand cat mai detaliat formularul de contact din partea dreapta
  • Raspunde consultantului LC Learning & Consulting care te va contacta in 24 h pentru mai multe informatii suplimentare si comunicarea unei oferte de pret