[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ministerul Economiei a lansat pentru consultare “Programul national multianual de microindustrializare” prin care se urmareste finanatarea exclusiva a IMM-urilor din domeniile productive. Prin intermediul acestui program sunt oferiti 250000 lei (aproximativ 55000 euro) pentru achizitia de echipamente, utilaje si alte bunuri. Componenta nerambursabila este de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.
Ce companii pot sa aplice?
Acest program se adreseaza in special IMM-urilor din domeniul productiei care isi desfasoara activitatea in unul din urmatoarelor coduri CAEN:
-10 Industria alimentara
-13 Fabricarea produselor textile
-14 Fabricarea articolelor de imbracaminte
-15 Tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor
-16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemnsi pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite
-17 Fabricarea articolelor din hartie si carton
-22 Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice
-23 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice
-24 Industria metalurgica
-25 Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini utilaje si instalatii – cu exceptia societatilor care desfasoara activitati pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului si munitiei
-26 Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice
-27 Fabricarea echipamentelor electrice
-28 Fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.
-31 Fabricarea de mobila
-32 Alte activitati industriale n.c.a.
Care tipuri de cheltuielile sunt eligibile
Alocatia financiara nerambursabila poate sa fie folosita pentru achizitia: echipamentelor tehnologice, masinilor, instalatiilor de lucru, licentelor, brevetelor si software, echipamentelor IT, spatiilor de lucru sau productie, mobilierului, websiteurilor; autoutilitarelor categoriile N1, N2, N3, cursurilor de formare profesionala, serviciilor de consultanta.
Cum te poti asigura ca ai sanse maxime de succes?
Ca si in cazul celorlalte programe guvernamentale (START, SRL-D, Servicii si comert) evaluarea planurilor de afaceri se face in baza unei grile de punctare. In cazul programului de microindustrializare, punctajul minim pentru a fi eligibil este de 50 de puncte, iar punctajul maxim este 100 de puncte. In mod evident, cu cat te apropii mai mult de 100 de puncte, cu atat ai mai mari sanse sa prinzi unul din cele aproximativ 200 de locuri pentru care este asigurat bugetul.
Astfel, pentru a avea sanse cat mai mari in accesarea finantarii nerambursabile trebuie sa:
1.Ai cel putin 2 ani de la infiintare conform certificatului de inregistrare.
2.Ai cel putin un angajat la momentul depunerii proiectului.
3.Creezi cel putin 4 locuri de munca ca urmare a implementarii investitiei, din care cel putin 2 sa fie ocupate de absolventi sau someri.
4.Implementezi un proiect in valoare de minim 300000 lei fara TVA.
5.Investesti cel putin 60% din buget in mijloace fixe (durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare 2500 lei) din grupele 2.1. si 2.2 ale HG 2139/2014 (Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe).
6.Nu mai fi avut calitatea de actionar sau asociat intr-o alta firma.
7.Nu mai fi accesat un program de finantare asemanator.
Principala provocare
Un element de noutate si o contradictie in acelasi timp, o reprezinta introducerea criteriului privind valoarea minima obligatorie a proiectului de investitii de 300.000 lei (fara TVA). Aceasta conditie modifica ponderea aportului propriu din 10% in 17% (minim 50.000 lei). Pentru a castiga cateva puncte in plus ar trebui ca valoarea totala a proiectului investitional sa fie de minim 400.000 lei. In aceaasta situatie ponderea AFN/aport se schimba din 90/10 in 63/37 (minim 150.000 lei).
Aceasta reprezinta si principala provocare pe care cei care vor aplica pe acest program vor trebui sa o depaseasca. Daca obtinerea AFN se face dupa principiul decontului, inseamna ca va trebui sa-ti asiguri o disponibilitate baneasca (proprie sau imprumutata) de 480.000 lei.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1453812830906{background-color: #efefef !important;}”][vc_column_text]
Poti afla punctajul estimativ pe care il poti obtine si sansele de succes in obtinerea celor 250000 lei raspunzand testului nostru de eligibilitate.
[/vc_column_text][vc_btn title=”TESTUL DE ELIGIBILITATE MICROINDUSTRIALIZARE” shape=”square” color=”primary” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.learningandconsulting.ro%2Ftestul-de-eligibilitate-microindustrializare||”][/vc_column][/vc_row]
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.